dijous, 28 de febrer del 2013

Les veus humanes

Totes les veus humanes són diferents, i cadascú té la seva. Tot i així, per entendre'ns millor, les classifiquem. 
La primera separació que fem és entre veus infantils i veus adultes. Les veus de nens i nenes s'anomenen veus blanques, i dins d'aquest grup n'hi ha de més agudes i de més greus.
Pel que fa a les veus adultes, es solen fer quatre grans grups de veus. La primera divisió diferencia veus masculines de veus femenines; dins de cadascun d'aquests grups podem diferenciar entre veus agudes i veus greus.
Cada tipus de veu té un nom; ordenades de més aguda a més greu, són:
Veu femenina aguda: SOPRANO
Veu femenina greu: CONTRALT
Veu masculina aguda: TENOR
Veu masculina greu: BAIX
Aquesta classificació no pot ser tancada, perquè la majoria de persones tenim veus que estan entre un grup i l'altre, i fins, si es treballa bé la tècnica necessària, hi ha veus forçades que surten d'aquest àmbit. 
De totes maneres, aquesta és la classificació més elemental, i tothom es pot situar en un grup o en un altre, es canti com es canti. 
Per veure'n més les diferències, el millor és recórrer a exemples operístics. Aquí en teniu alguns:
SOPRANO 

CONTRALT

TENOR

BAIX




diumenge, 24 de febrer del 2013

Cantània: Ha passat un àngel (3)

La primera cançó de la Cantània d'enguany és la "Cançó del Soroll". En ella només diem onomatopeies, paraules que intenten representar els sorolls. Moltes d'aquestes paraules les trobem sovint als còmics, però també ens hem adonat que hi ha paraules l'origen de les quals són onomatopeies, com ara xipollejar, xiuxiuejar, dringar, o espetec.
Parlant de sorolls, hem fet un safari de sons per tota l'escola, intentant "capturar" el màxim de sons possibles. Això ha servit per esmolar l'oïda, i també per adonar-nos que som una escola molt sorollosa.
Hem pogut localitzar sons de molts tipus, naturals, produïts per persones, per animals, pels elements. També sons de coses, d'objectes, de motors. I, per l'origen, hem trobat sons procedents de l'interior de l'escola, i també de l'exterior.
Filant prim, ens hem adonat que no n'hi ha prou amb dir "he escoltat el so d'un ocell", sinó que els diferents tipus d'ocells fan diferents tipus de sons. També hem pogut escoltar el so del batre d'ales d'un colom.
Un dels més poètics que hem trobat és el so "d'una fulla seca arrossegada pel vent i fregant pel terra".

dijous, 21 de febrer del 2013

Els Comediants

Hem escoltat un fragment de l'obra "Els Comediants", de Dmitry Kabalevsky. Això sí, per fer-ho ben fet, ho escoltem amb un barret i un nas de pallasso.

dilluns, 4 de febrer del 2013

Knockin on heaven's door

Ja us he dit alguna altra vegada que els programes que més m'agraden de la televisió són els anuncis. Molts cops presenten sorpreses musicals. Aquest de Peugeot té, de música de fons, la cançó "Knockin on heaven's door", de Bob Dylan. D'aquesta cançó en varen fer una versió molt bona un grup anomenat "Guns'n Roses".

Bob Dylan, fa un munt d'anys
Bob Dylan, ara
Guns'n Roses
Els podeu escoltar aquí: